Videopresentatie van woningen

Ook al denk ik dat er nog veel meer gedaan zou moeten worden met video door makelaars, zie je gelukkig al steeds meer videopresentaties van woningen online komen.

Nou ja, VIDEOpresentaties…. In de meeste gevallen een animatie van de foto’s van een woning, al dan niet ondersteund door een voice-over of muziek.

Naar mijn mening is het een gemiste kans, want je kunt als makelaar zoveel meer met video.

De voornaamste reden voor een NVM-makelaar om video in te zetten bij de presentatie van een woning is de ranking op Funda. Dat zeggen de meesten niet hardop, maar is absoluut een feit. Om die reden wordt over het algemeen voor de goedkoopste optie gekozen: foto’s die in elkaar overvloeien. En als een voice-over wordt gebruikt, is het in mijn ogen in de meeste gevallen een tranentrekkend saai verhaal en niet synchroon met de getoonde foto’s.

Een paar tips voor een pakkende videopresentatie:

  • Houdt ’t kort (niet langer dan 2 minuten)
  • Boeiend tot ’t einde
  • Logische volgorde van de beelden, dus zoals je zelf door een huis, de tuin en de omgeving zou lopen
  • Als je een voice-over gebruikt, let dan op de volgende punten:
    – laat de tekst overeenkomen met wat je ziet. Niets zo erg als luisteren naar een verhaal over de ruime woonkamer, als je foto’s van ’t toilet ziet
    – voorlezen van de aanmeldtekst heeft niet de voorkeur. Lezen kunnen de meeste mensen zelf wel. Probeer eens in te (laten) spreken alsof je iemand rondleidt. Dan wordt ’t pas een echte virtuele rondleiding.
    – let op timbre en intonatie om ’t levendig te houden. De meeste voice-overs blinken uit in eentonigheid
  • Als je muziek gebruikt:
    – gebruik alleen rechtenvrije muziek (UPDATE onderaan dit artikel,  met dank aan Mark Sedney, zie reacties)
    – muziek dient ter ondersteuning, niet om te overheersen
    – het mooiste (en rustigste) is als de muziek langzaam begint en eindigt, tegelijk met de beelden
    – laat de muziek van ’t begin tot ’t einde duren, niet halverwege stoppen. Dat is hetzelfde als een koude douche
    – ’t mooiste is muziek die qua sfeer past bij het huis of de doelgroep. Daarmee bereik je het grootste effect
    – er zijn programma’s waarmee je de beelden en overgangen op de maat van de muziek kunt laten animeren (o.a. Animoto)
  • Pas op met telelenzen en/of Fish-eye lenzen. Deze trekken de buitenste randen krom.
  • Probeer video en foto te combineren, zodat een zo levensecht mogelijk beeld ontstaat
  • Toon de (breedte) van de straat en directe omgeving.
    – Zijn er parkeerplaatsen voor de deur?
    – Hoe dicht staat de woning op dat van de (over)buren?
  • Winterbeelden in de zomer en andersom komen ook op video vreemd over… 😉

En vergeet verder natuurlijk niet om de video inclusief de juiste omschrijving en keywords te plaatsen op video-sites als YouTube, Vimeo, Viddler, Flickr, etc.

Heb je nog meer tips of kenmerken waar een goede videopresentatie aan moet voldoen? Help me dan dit artikel compleet te maken.

Er zijn voldoende goede en slechte voorbeelden van video’s hier in Nederland te vinden, misschien dat ik daar een volgende keer op terug kom, als jullie me een paar goede tips aanleveren…

Dan toch nog een voorbeeld….

Een Amerikaanse video die uitblinkt door originaliteit. Dit is de al in een eerder artikel gebruikte video van Mike Lefebvre: “Steak Out in Franklin, MA”

Het meest benieuwd ben ik naar jullie reacties en tips van opvallende, originele, tranentrekkende, oersaaie, of fantastisch mooie videopresentaties van huizen in binnen- of buitenland. Dus laat wat achter!

UPDATE rechtenvrije muziek (met dank aan Mark Sedney)
“Rechtenvrije muziek
De term rechten-vrij ofwel royalty-free is eigenlijk nooit van toepassing omdat er rechten rusten op elke vorm van muziek (en dus ook op stockmuziek) zodra de eerste noot is gecomponeerd. De term BUMA/STEMRA-vrij is dus meer van toepassing op stockmuziek die wordt aangeboden als buy-out stockmuziek en stockmuziek middels een jaarcontract. Rechtenvrije muziek bestaat dus eigenlijk niet.

Let op, productiemuziek die vanuit de Verenigde Staten wordt aangeboden als royalty-free is weliswaar veelal STEMRA-vrij maar nagenoeg nooit vrij van BUMA (vertoningsrecht). Bijna alle n lid van ASCAP/BMI, een zusterorganisatie van BUMA waardoor BUMA verplicht is om vertoningsrechten te blijven incasseren. Voor het gebruik van stockmuziek op het internet en op de beursvloer zal bij deze aanbieders dus altijd moeten worden betaald, ook al heeft u een royalty free verklaring ontvangen. ”

Bijgevoegd wat info van Buma Stemra over het gebruik van muziek in audiovisuele producties. Het is van 2007; de tarieven zijn wellicht verouderd, maar de meeste regels zijn onveranderd.Informatie en tarieven Stemra 2007

10 Thoughts on “Videopresentatie van woningen

  1. Wat herkenbaar!
    Al jaren vraag ik me af waarom makelaars zich niet buiten de geeikte en bekende paden willen begeven.

    Virtual Tours zijn al beschikbaar van voor 2000…. Okay, destijds was bandreedte een goed argument om het nog even niet te doen, maar tegenwoordig?

    Je hebt het uitstekend beschreven, leuke voorbeelden ook.

    Laten we hopen dat er nu (eindelijk) makelaars zullen zijn die originaliteit en creativiteit gaan toevoegen aan de tot-nu-toe oersaaie foto-filmpjes.

    Groet,
    Han

  2. Leuk artikel en inderdaad herkenbaar. Uiteraard speelt de ranking op Funda een grote rol voor makelaar en verkoper: hoe hoger, hoe beter! Maar ….. Er zijn zelfs zogenaamde filmpjes in omloop met alleen maar een aantal tekstbeelden: ‘bekijk deze woning op ….’. Promotie is en blijft toch het belangrijkste voor het verkopen van een woning. Helaas vergeten veel makelaars dat een ‘slechte video’ de promotie zeker niet verbeteren, ondanks een hogere plaats op Funda. Wij branden onze vingers dan ook niet zelf aan het maken van video’s, maar schakelen daarvoor het bedrijf Image Report in. Een stukje duurder dan een eigen gemaakt ‘brouwsel’, maar tot nu toe tot volle tevredenheid van onze klanten.

    Groet,

    Timo

  3. Leuke filmpjes inderdaad. Van Roelvink en “Steak out” slaan misschien wat door en de beeldkwaliteit is niet echt lekker, maar ze zijn zeker origineel. En ook een goed voorbeeld dat je met alleen foto’s echt wel wat moois kan maken. Echter, wat je al zei: je moet wel weten wat je doet en alle elementen bij elkaar moeten kloppen.
    Mijn ervaring is dat het maken van “een videootje” regelmatig wordt onderschat. Ik geef toe: het is echt geen hogere wiskunde, maar zeker wel een vak. Het is meer dan “even een camera erop, muziek erbij en monteren!”. Dat is iets wat ik nog met enige regelmaat hoor bij nieuwe klanten. Totdat ze zien wat erbij komt kijken. En vergis je niet in beeldkwaliteit; dat draagt enorm bij aan de uitstraling van het geheel en daarmee jouw object, zaak en/of product. Ben trouwens wel benieuwd naar wat minder geslaagde voorbeelden. Heeft iemand die of linkjes?

    Nog een niet onbelangrijk punt: “rechtenvrije muziek” bestaat eigenlijk niet, wel library muziek. Library muziek is zgn. “rechtenvrij” in die zin dat je het zonder toestemming van de auteur/componist mag gebruiken. Je dient echter wel het gebruik aan te melden bij Buma Stemra. Je betaalt dan, afhankelijk van het soort gebruik en periode, een kleine vergoeding die de componist ten goede komt. Dit is een veel voorkomend misverstand over “rechtenvrije muziek”. Rechtenvrij betekent dus niet dat je het zomaar mag gebruiken, tenzij het ergens expliciet vermeld staat.

  4. Leuk verhaal!
    mijn ziens is video voor woningpresentatie niet interessant because the subject ain’t moving..
    Professionele woningfoto’s + digitale plattegronden brengen de woning goed in beeld en zijn daarnaast multi-inzetbaar: web + print. (video is alleen web)
    Video kan wel zeer mooie resultaten opleveren maar dan moet het goed gebeuren zoals in Australia door de firma Propvid:
    http://tsr2.propvid.tv/tsr3/pv/view.php?sc=c8c11785d8

  5. Jannetta on 21 augustus 2009 at 14:49 zei:

    Dank je voor ’t compliment, Hans!
    In principe heb je helemaal gelijk, dat video voor een woning niet nodig is omdat ’t niet beweegt.
    Zoals ik echter in mijn stukje schrijf, wordt video vaak ingezet omwille van de ‘ranking’ op Funda. Dat is wel een belangrijk criterium.

    Daarnaast kan video wel degelijk sfeer en emotie toevoegen aan een woning, door op de juiste manier gebruik te maken van audio (o.a. muziek) die bij de doelgroep en/of het pand passen.

    Daarnaast biedt video de mogelijkheid om meer omgevingsbeelden te laten zien, zoals het echt is. Breedte van de straat, parkeermogelijkheden, de rust (fluitende vogels), spelende kinderen of juist de gezellige drukte van een pand in het centrum van een stad.

    Ik denk dat een video een extra dimensie kan toevoegen aan de succesvolle presentatie van een woning, als je een goede combinatie maakt van (geanimeerde) foto’s met bewegende beelden en audio.

  6. De video’s zijn droevig, de meeste foto’s die makelaars maken zijn ook zeer droevig.

    Het lijkt wel of makelaars alles weten over dakpannen en bakstenen, echter niet hoe ze de marketing van hun objecten moeten doen!

  7. Niet alleen op het internet zijn woningvideo’s toepasbaar maar denk ook aan eens toepassingen in de digitale etalage.

  8. Ik zal jullie een gouden tip geven !

    Het is de eerste keer wel wat werk maar daar kan je heel lang van profiteren.
    Maak een account op http://www.pixelpipe.

    Dan kan je met een klik al de foto’s ,video’s
    op meer dan 100 websites en blogs plaatsen.

    Ik dacht “gratis ” weet niet zeker meer!

  9. Gevonden dit bedrijf wat veel flimpjes maakt die je ook weer terug vind bij Funda.

    abcdevelopment

    Noot van de redactie: Beste Bert, het zou beter overkomen als je niet zou doen alsof je deze website ergens op internet hebt gevonden, terwijl je simpelweg reclame wilt maken naar je eigen website. De link heb ik om die reden ook verwijderd.

  10. Wil je echt een geniale Vastgoedpresentatie film zien dan is dit een aanrader. Makelaar uit New York.

    http://youtu.be/Iyg_VunNB2E

Geef een reactie

Post navigatie