Succesvol door passie en actie

Succes is wel degelijk een keuze. “Wij hebben gekozen voor een specifieke doelgroep en maken dat nu tot een succes. Het is een proces dat je niet van de ene op de andere dag regelt, maar wel energie geeft. Makelen wordt weer leuk, omdat wij onze passie volgen.” Aan het woord is René Hoksbergen van LOMMERLUST Makelaars uit Zeist.

René Hoksbergen

René Hoksbergen

Over welke passie heb je het?
Rene: “Wij hebben gekozen om ons te specialiseren in mensen die zich aangesproken voelen door het sfeertje rondom vooroorlogs wonen. Die huizen en de mensen die er naar op zoek zijn doen wat met ons. Daar wilden wij ons op focussen.”.

Heldere keuze, maar dan?
“Ja, inderdaad. Passie is 1, maar het vertalen naar je organisatie is 2.Wij zijn bij de basis begonnen door alle operationele taken tegen het licht te houden. Wij hebben ons telkens twee dingen afgevraagd: moeten wij die taken doen en is er een slimmere manier om ze te doen? Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat wij brochures alleen nog maar digitaal versturen. Dat scheelt ons een hoop werk, 1,5 pallet papier en € 30.000 aan kosten per jaar. Wij hebben ook e-mail templates aangemaakt in Realworks. Een bevestiging van een gesprek of gemaakte afspraken is daarmee een fluitje van een cent.”

Wat heeft dat met je doelgroep te maken?
“Alles begint bij een goede basis. Door de efficiencyslag op de operationele activiteiten is er ruimte ontstaan om na te denken over onze klanten en over de gewenste profilering van het kantoor. Wij zijn er op uitgekomen dat wij meer een sfeer dan objecten verkopen. Die sfeer is doorgetrokken in al onze communicatie. Of het nu om de inrichting van het makelaarskantoor gaat of de site. Alles ademt de jaren dertig of eerder uit.”

Geef eens voorbeelden?
“Op de site vind je geen panden, maar detailfoto’s van ornamenten of kenmerken die zo specifiek zijn voor dit segment. In de praktijk ben je een groot deel van je tijd kwijt aan de vertaling van ‘we gaan het doen’ naar ‘doen’.

Je zet ook moderne communicatiemiddelen in?
Ja, mijn klantengroep is zeer divers. Steeds meer mensen zijn bekend met weblogs, twitter, linkedin, hyves. email-nieuwsbrieven, een moderne website, etc en verwachten dat ook van een moderne makelaar. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Het persoonlijke tintje wat ik daarin mee kan geven, leidt tot een sneller en beter klantcontact.”

Heb je dit allemaal zelf bedacht?
“Nee. Ik maak dankbaar gebruik van de kennis van mijn vrouw, Jannetta Dorsman. Zij adviseert al jaren bedrijven en is thuis in de nieuwe media.”
Mede hierdoor heeft LOMMERLUST Makelaars een snelle groei doorgemaakt en namen wij al snel een top 3 positie in. De naamsbekendheid groeit daardoor nog altijd in hoog tempo, daarnaast bereiken wij door de inzet van nieuwe media een andere doelgroep dan onze bestaande relaties. Deze andere kijk op marketing is goed voor zo’n 25% extra omzet.

Wat is je gouden tip?
“Om te veranderen wil je iets heel graag of je wilt iets niet meer. Hoe dan ook moet je uit je comfortzone komen en aan de slag gaan. Het begint met een visie, een keuze. Van daaruit werk je gestaag door aan een totaalbeeld. Want alles moet kloppen. Van begin tot ’t eind.”

Dit interview verscheen vandaag in de actie Smeerolie van de NVM.

topmenu_nvmlogo_select

One Thought on “Succesvol door passie en actie

  1. Goed verhaal!
    Bovendien belangrijk om te lezen en van een makelaar bevestigd te krijgen dat 2.0 wel degelijk van belang is binnen de makelaardij. Er zijn immers klanten die dat waarderen.

    Wat een mazzel heb je dan toch met @jandor 🙂

Geef een reactie

Post navigatie