Online en Offline marketing integreren

Door Jannetta Dorsman

Vandaag las ik op IT Commercie een interessant artikel over het gat tussen de zoekmachine marketeer en de gebruiker.

Het blijkt dat de gebruiker (de zoeker) vaak om heel andere redenen iets zoekt, dan de search marketeer denkt (en dus zijn campagnes op afstemt).
Gebleken is dat het juist vaak de offline marketingcampagnes zijn, die de zoeker aanzetten om iets te vinden.

Volgens mij is dat juist zo logisch als wat, maar blijkbaar werkt dat in de praktijk nog altijd niet helemaal.

Onlangs had ik zelf een mooi voorbeeld. In een vakblad voor de makelaardij las ik een artikel over een bedrijf die gespecialiseerde diensten aanbood voor de makelaar. Echt helemaal afgestemd op deze branche.
Het trok uiteraard direct mijn aandacht, omdat de makelaars één van mijn belangrijkste doelgroepen van dit moment zijn. Het leek er namelijk op dat er een direct concurrent was opgestaan. En natuurlijk blijf ik graag op de hoogte van wat mijn concullega’s doen. 🙂

Een website stond helaas niet genoemd in het artikel, maar wel de bedrijfsnaam. Dus: even Googelen…

Maar het had nog heel wat voeten in de aarde voor ik de site gevonden had. Een zeer algemene bedrijfsnaam, die als zoekwoord voor wel 180.000.000 (!) hits zorgde, maar de combinatie met makelaar leverde uiteindelijk resultaat: een vrijwel lege website.
Het werd absoluut niet duidelijk wat ze deden, laat staan wat een makelaar er nu aan had. En een link naar de inhoud van het artikel kon ik al helemaal niet vinden. Sterker, er stond wel een artikel op de site, maar dat ging over een artikel waar één van zijn concurrenten aan had meegewerkt!

Een gemiste kans, als je het mij vraagt.
Dit bedrijf kreeg de kans om in één klap bij ALLE makelaars onder de aandacht te komen met een pakkend artikel in het enige branche vakblad. Stel, dat men interesse in zijn diensten zou krijgen, dan zijn ze die zeker kwijt geraakt, op het moment dat ze die wilden verzilveren op het internet.

Nu weet ik niet helemaal zeker of de schrijver van genoemd artikel in IT commercie een voorbeeld als dit bedoelde. Feit is wel dat het voor mij niet duidelijker kan worden. Online marketing, internetmarketing, web 2.0 en hoe alle termen je vandaag ook om de oren mogen vliegen, moet altijd in combinatie met ‘gewone’, traditionele marketing plaatsvinden. Als je dat goed op elkaar afstemt – en uiteraard op de behoeften van je (potentiële) klant – dan is succes vrijwel verzekerd!

One Thought on “Online en Offline marketing integreren

  1. HAWKiS5 on 9 november 2008 at 13:03 zei:

    Leuk verhaal, en helemaal eens: geen webmarketing zonder marketing beleid en geen marketing beleid, zonder ondernemers visie en strategie!

Geef een reactie

Post navigatie