Makelaars willen weer beëdigd worden: goed idee of niet?

Vandaag berichtte Vastgoed Actueel dat 9 van de 10 makelaars de in 2001 afgeschafte beëdiging terug zou willen draaien.
Daarnaast vindt 84 procent dat er teveel makelaars in Nederland zijn. Het onderzoek is uitgevoerd onder 157 makelaars in het hele land.

Het wel of niet in ere herstelling van de beschermde titel van makelaar door middel van beëdiging was vandaag het nieuws van de dag. Op diverse blogs en nieuwssites werd flink gediscussieerd of dit een goede optie is of niet.

De beëdiging zelf zal de kwaliteit van de dienstverlening niet terugbrengen. Wel de ‘drempel’ voor een hoop mensen die zich ooit op het makelaarsvak hebben gestort om gemakkelijk rijk te worden. Dat laatste is overigens nu helemaal van de baan, dus daar hoeven we niet meer zo bang voor te zijn.

Ik begrijp de ‘roep’ van de makelaars op zich wel. Vroeger hadden ze een beroep waar tegenop gekeken werd.
Voor het gevoel van veel makelaars is daar de klad in gekomen, toen de titel werd vrijgegeven. Vandaar de wens om opnieuw de beëdiging in te stellen.

Echter…..de makelaar zal er geen huis meer door verkopen.

Wel verwacht ik dat het de spoeling dunner zal maken, zodat er meer ruimte komt op deze overvolle markt. Of daarmee echter de ‘beste’ makelaars overblijven valt te bezien. Daar heb ik nog zo mijn twijfels over.

Vakkennis of liever gezegd, het gebrek daaraan, is echter wel een issue. Bij een groot aantal niet-beëdigde makelaars vind ik dat echt een gemis. Voor die groep zou de verplichte scholing die bij een beëdiging hoort goed zijn.

Buiten kennis is echter 1 ander punt heel belangrijk: Leer je klant kennen en (re)ageer daar vervolgens weer op.

En dan zijn we weer terug bij mijn stokpaardje…. Makelaar 2.0: van monoloog naar dialoog. Mét of zonder titel!

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jouw reactie. Vind jij ook dat de eed opnieuw moet worden afgelegd of hoeft dat niet zo nodig voor jou?

5 Thoughts on “Makelaars willen weer beëdigd worden: goed idee of niet?

 1. Vrijwel overal met je eens – er is echter een punt waar ik met je van mening verschil.
  Het ‘opkijken’ tegen makelaars ten tijde van de makelaarstitel kwam -helaas- niet alleen door de titel.

  In een ander recent onderzoek in Vastgoed wordt gesproken over het imago van de makelaars, wat nog steeds slecht is. Realiteit is dat allang niet meer, maar dat negatieve imago is wel blijven hangen. Mijns insziens mede omdat de makelaars erg arrogant waren en deden, mede door die titel.

  Het is dan ook erg belangrijk voor de consument om te gaan ‘shoppen’ naar een makelaar die kan leveren wat gewenst is, onafhankelijk of het dan om deeldiensten of full-service gaat (zie ook http://www.tuttel.com/betutteld/2009/makelaars-zijn-onmisbaar-maar-te-duur/

  Als de makelaars nu hard gaan werken aan het verbeteren van hun dienstverlening en op die manier dus ook het imago – zal het gemis van die titel geen probleem meer zijn. De consument zal dan weer het harde werken van deze beroepsgroep gaan waarderen.

  Het is aan de makelaar om te zorgen dat ze de juiste kennis en kunde in huis hebben om met eer de naam ‘makelaar’ te mogen dragen. De makelaarstitel kan dat verschil niet geven.

 2. Om even aan te haken bij de vorige reactie: misschien is het wel juist het probleem dat het aantal makelaars zo gegroeid is omdat de snelle jongens het aanzien wel leuk vonden (het is toch een vak wat voor velen tot de verbeelding spreekt en waarvan sommigen denken dat je het niet gehinderd door enige kennis kunt uitvoeren) en daarnaast natuurlijk het snelle geld.

  Naar mijn idee zullen nu – in deze tijd van crisis – alleen diegene overblijven die het vak serieus nemen. En een titel is daarvoor niet persé noodzakelijk.

  Volgens mij gaat de kwaliteit van de makelaar veelal via mond-op-mond reclame door. Lever je goede kwaliteit, sta je voor duidelijke en ‘normale’ dienstverlening en leg je uit wat je voor de klant doet, dan wordt dat gewaardeerd en zal men dat verder vertellen.

  De essentie van een goede makelaar is de makelaar die zijn vak serieus neemt en met een no-nonsense houding gaat voor tevreden klanten. En natuurlijk zien we die makelaar dan het liefst mét diploma en certificering. Want kennis is toch ook wel handig… Als we deze profielschets nu combineren met een vleugje commercieel talent en een snufje inzicht in moderne communcatiemiddelen heb je de ideale makelaar.

  …dus mijn telefoonnnummer is: 🙂

 3. Vandaag een woning bekeken, meneer de (beedigde)makelaar was 15 minuten te laat in zijn veel te grote BMW en kwam tijdens zijn bezichtiging niet veel verder dan: “dit is de woonkamer”, “dit is het toilet”, “etc”

  Hij is ruim 20 minuten aan het woord geweest zonder mij ook maar 1 vraag te stellen!

 4. oh ja, hij bleek al 3 maanden geen contact meer te hebben gehad met zijn klant!

 5. Om even terug te komen op de vraag: lekker de vrije markt zijn gang laten gaan.

Geef een reactie

Post navigatie