Google promote: Een website promoveren in Google met SearchWiki

Sinds een paar maanden is het mogelijk om in Google een website te ‘promoveren’ in de organische zoekresultaten. Google heeft daarvoor een nieuwe functionaliteit: SearchWiki.

Voor wie het nog niet weet, organische zoekresultaten zijn de linker resultaten in Google, net onder de eventuele gesponsorde resultaten en/of de Google Maps resultaten. Hier staan in principe alleen de sites gegroepeerd, die qua inhoud overeenkomen met de door jou ingetypte zoekopdracht en waar niet voor is betaald. (Zie het rode kader in Afbeelding 1 hieronder)

Hoe werkt Google Promote?

Afbeelding 1. Hoe werkt Google Promote?

Om de Google ‘promote’ of ‘promoveer’ functionalteit te kunnen gebruiken, is het van belang dat je een Google account hebt en daarmee ook ingelogd bent.

Zodra je nu een zoekopdracht in Google uitvoert, zie je achter alle resultaten een 3-tal symbooltjes staan (zie het zwarte rondje met de zwarte pijl in de afbeelding hierboven):

  • een tekstwolkje (hier kun je je eigen opmerkingen toevoegen aan het adres / website, zie Afbeeldingen 2 en 3.)
  • een pijl omhoog (hiermee kun je deze site bovenaan in JOUW zoekresultaten plaatsen (zie Afbeelding 1. bij de groene pijl)
  • een kruis (hiermee verwijder je deze site uit JOUW specifieke zoekresultaten)

Afbeelding 2. Voeg commentaar toe aan een website in jouw zoekresultaten

Afbeelding 3. Zo ziet een openbare opmerking in Google promote eruit

Afbeelding 3. Zo ziet een openbare opmerking in Google promote eruit

Wat is nu het nut van Google ‘promoveren’ en/of wat gebeurt er met jouw opmerkingen en aanpassingen?

Alles wat je doet in Google ‘promote’ heeft alleen effect op je eigen zoekresultaten. Het is dus niet zo, dat je de ranking van een specifieke website hiermee direct kunt beïnvloeden.

Maar… het is nog niet helemaal duidelijk, wat Google met jouw wijzingen en teksten gaat doen. Ik kan me voorstellen dat ze deze informatie uiteindelijk zullen gebruiken om sites een andere (hogere of lagere) ranking te geven, als veel mensen een website promoveren of verwijderen.
Daarnaast gebruikt Google deze informatie zeker om jouw zoekresultaten verder af te stemmen op jouw specifieke wensen en zoekgedrag. Ze komen op deze manier immers steeds meer over jou te weten. En iedereen weet, dat Google alles, maar dan ook alles opslaat wat ze over je weten te vinden.

Met andere woorden: ‘Big Google is watching you”

UPDATE n.a.v. de vraag “waar zijn de openbare opmerkingen te bekijken”

Als aanvulling op de hierboven besproken opties ‘promoveer’, ‘commentaar’ en ‘verwijder’ zijn er meer functies in Google’s SearchWiki, die onderaan de pagina (Zie Afbeelding 4.) met zoekresultaten te vinden zijn:

  • Een resultaat toevoegen (als een website nog niet in jouw resultaten voorkomt, kun je deze hier toevoegen)
  • Al mijn SearchWiki notities bekijken (alles commentaren die je ooit bij een website hebt geschreven)
  • Alle notities weergeven voor deze SearchWiki (hier zie je alle commentaren die door anderen en jezelf zijn geschreven, behorend bij de zoekopdracht)
Afbeelding 4. Extra functionaliteiten Google SearchWiki

Afbeelding 4. Extra functionaliteiten Google SearchWiki

Als je kiest voor “Alle notities weergeven voor deze SearchWiki” opent een apart scherm (Afbeelding 5) met daarin de websites inclusief het commentaar van anderen en jezelf. Zo kun je ook controleren of concurrenten misschien iets (on) aardigs over jou of je product hebben gezegd…
Het aantal notities (4 in het voorbeeld) gaat over het aantal keren dat een website is gepromoveerd én het aantal notities, PLUS je eigen wijzigingen. Jouw eigen acties tellen dus dubbel.

Afbeelding 5. Alle notities weergeven SearchWiki

Afbeelding 5. Alle notities weergeven SearchWiki

Bekijk ook de video over Google SearchWiki (in ’t Engels) voor meer uitleg:

One Thought on “Google promote: Een website promoveren in Google met SearchWiki

  1. voor al u brom/scooter reparatie’s

Geef een reactie

Post navigatie