“Foursquare: meer dan alleen inchecken”

Foursquare is een op locatie gebaseerde service die bij ons in Nederland nog maar weinig als marketingstool wordt ingezet. De functie ervan wordt vaak onderschat. De vraag van ondernemers bij Foursquare is dan ook meestal: Wat heb je er marketingtechnisch aan? En wie kan deze vraag beter beantwoorden dan Matthew Shadbolt, directeur Internet Marketing van The Corcoran Group (de grootste vastgoedonderneming in de VS). Hij is met zijn onderneming hét voorbeeld hoe Foursquare als marketingstool ingezet kan worden. En ik ben dan ook erg blij dat ik hem hierover heb kunnen spreken!

The Corcoran Group in New York heeft een enorm ontwikkelde Online Sociale Strategie geïmplementeerd in hun marketing. Zo zetten zij (onder andere) Foursquare op een zodanig effectieve manier in, dat wij er hier in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen! Matthew vertelde mij dat Foursquare niet alleen draait om inchecken en ‘de burgemeester worden’, maar dat de tips op Foursquare een enorm positief effect hebben op de zoekresultaten in Google. Als jouw tip namelijk vaak wordt gezien, dan word je met deze plek, tip én jouw naam ook sneller gevonden in Google. En dit is wat men vaak niet weet!

Herkenbaar is dat de enorme Online Sociale Strategie van The Corcoran Group is ontstaan uit een probleem. Ze hadden met hun bedrijf namelijk moeite met het bereiken van de klanten. ‘’We konden niet praten met onze klanten via de website’’ vertelde Matthew mij. En dit is een probleem waar tegenwoordig heel veel bedrijven tegenaan lopen. ‘’We wilden realiseren dat mensen direct bij ons terecht konden, wanneer iemand een vraag had over het wonen en leven in New York. Zo is onze marketingstrategie ontstaan.’’

Matthew Shadbolt - the corcoran groupWat Matthew laat blijken is dat vele verschillende platformen enorm goed kunnen samenwerken. The Corcoran Group maakt hier effectief gebruik van. Twitter wordt ingezet om enkele vragen te kunnen stellen en beantwoorden, Facebook is voor het plaatsen van algemenere dingen en heeft ook de mogelijkheid dit op een visuele manier te doen (bijvoorbeeld foto’s), YouTube wordt gebruikt om vragen in video te beantwoorden en Foursquare is de plek waar al deze informatie in een overzicht op de smartphone te vinden is.

Toen ik in New York was, heb ik natuurlijk ook gebruik gemaakt van de tips en informatie die zij op Foursquare geven. Ik vroeg Matthew hoe ze aan deze enorme hoeveelheid informatie kwamen. Het grappige is dat deze hele digitale marketing strategie maar door drie (!) mensen gemanaged wordt. Dit is mogelijk doordat je online ‘sociaal’ aanwezig bent. Er worden namelijk door verschillende mensen reacties gegeven op de dingen die je plaatst, waar je ook weer verschillende informatie uit kan halen. Vandaar dat het belangrijk is om op meerdere platformen actief te zijn om de mensen zo op verschillende manieren te kunnen bereiken (video, foto of tekst).

Deze marketingstrategie wordt dus maar door drie mensen gemanaged, terwijl The Corcoran Group de grootste vastgoedonderneming in de VS is! Dan zul je wel denken dat het heel veel geld kost, maar dat is blijkbaar ook niet zo. Dit betekent echter niet dat het makkelijk is om te realiseren. Matthew benadrukte namelijk vooral dat het bij zo’n strategie erg belangrijk is om te zorgen dat men positief over je initiatief praat. Sociaal zijn is hierbij een must. Je moet als bedrijf gedeeld en geliked worden, er moet (positief) over je worden gepraat. Het is dus geen investering van euro’s, maar een investering tijd. Je moet continu aanwezig zijn waar je (potentiële) klant ook is. En hierbij is het enorm belangrijk dat je vooral plezier hebt in wat je doet. Anders is dit nooit vol te houden.

Tot slot nog iets heel belangrijks wat Matthew naar voren brengt in het interview: storytelling. Dit is iets waar hij met The Corcoran Group in de toekomst de nadruk op gaat leggen. Dit is momenteel de meest populaire en effectieve manier van content creëren. Verhalen spreken mensen direct aan. Door van je content een verhaal te maken, zal meer indruk maken. Men zal het dan ook eerder ‘liken’ en delen en het zal sneller discussie oproepen.

Geef een reactie

Post navigatie