Door Jannetta Dorsman
Email-marketing wordt tegenwoordig steeds meer ingezet en is allang niet meer voorbehouden aan de grote bedrijven.
Juist het MKB heeft email-marketing volop ontdekt en de nieuwsbrieven en speciale aanbiedingen vliegen je dan ook met regelmaat om de digitale oren.
Het succes van email-marketing is afhankelijk van een aantal factoren:
- Relevantie voor de lezer
- Bereik je de juiste lezer?
- Personaliseer indien mogelijk
- Volg je de email-etiquette?
- Mogelijkheid bieden om af te melden
- Wees duidelijk wie de afzender is
- Zorg dat anderen niet zien aan wie je je mails stuurt
- Voorkom spam, verstuur zoveel mogelijk met toestemming
Dat je niet zomaar iedereen veelvuldig van email mag voorzien, weten de meeste mensen wel. Dat je ook met een eenvoudig emailprogramma zoals Outlook (express) email naar meerdere mensen tegelijk kunt sturen, zonder dat deze adressen voor iedereen zichtbaar zijn, weten alweer minder mensen.
Ook bij emailmarketing staat zorgvuldigheid van handelen, rekening houdend met privacy-aspecten, voorop. Dit lijkt een open deur. In de praktijk blijkt dit echter regelmatig met voeten getreden te worden.
Vandaag nog ontving ik een email-aanbieding van een telefonische antwoordservice, waar ik een half jaar geleden een keer informatie had opgevraagd.
Deze mail trad zo ongeveer alle hierboven genoemde regels/succesfactoren met voeten, maar één cruciale fout wil ik hier even toelichten.
In deze mail waren nl de email-adressen van ALLE geadresseerden zichtbaar. Men kon dus in één oogopslag zien welke bedrijven ooit informatie opgevraagd hadden en (nog) geen klant geworden waren.
Dat deze ‘prospects’ niet gediend waren van deze actie bleek al binnen 30 seconden. De klachten (steeds gestuurd aan ALLE geadresseerden) bleven binnenstromen. Een paar reacties:
“Werkelijk, wat slecht om acquisitie op deze wijze te voeren. Neem dan in ieder geval de moeite om BCC te gebruiken. In plaats van één ieders e-mail adres op deze wijze ten toon te stellen.
Gaan jullie ook zo met de antwoorddienst berichten om?”
“Inderdaad een zeer goedkope manier van acquisitie!!!!
We hadden al niet zo’n hoge dunk van dit bedrijf…..maar het is nu gezakt tot punt 0.”
“Ik vind dit een beetje jammer en zeer onprofessioneel!
Maar igg handig om te weten dat al deze bedrijven zoeken zijn naar een betrouwbare antwoordservice.
Mijn bedrijf doet sinds en tijdje zaken met het bedrijf ……. uit Utrecht, ze leveren Top Service voor weinig… echt heel weinig.
www………nl
Ik wens jullie succes met het uitzoeken van een antwoordservice.”
“Ook ik kan dat beamen na meer dan een half jaar met …… gewerkt te hebben.
Top bedrijf ! “
“Wij maken na verschillende bedrijven bekeken en getest te hebben, gebruik van de diensten van www………….nl tot op heden alleen maar lof van onze klanten gehoord.“
Mijn eigen reactie:
“Thanks voor de tip.
IK ga ze alvast uitproberen.
En het leuke is, dat een goede reputatie en deze waarmaken ‘ambassadeurs’ oplevert. Dat zie je aan deze tip.
En ‘ambassadeurs maken’ is precies, waar Ondernemers RESULTAAT zich mee bezig houdt voor haar klanten!
Vandaar dat ik direct ben gaan kijken en me heb ingeschreven…”
Deze actie was bedoeld om hun prospectbestand nieuw leven in te blazen en er nieuwe klanten uit te halen.
Het tegenovergestelde is gebeurd: de prospects zijn boos, teleurgesteld en zullen waarschijnlijk van hun leven niets meer met het bedrijf te maken willen hebben. Men zal ongetwijfeld anderen vertellen over deze grote misser en onprofessionele actie, wat voor nog meer negatieve publiciteit zorgt.
Daarnaast hebben ze een opening gecreëerd voor hun concurrent, die de nieuwe klanten waarschijnlijk dankbaar en met open armen zal ontvangen.
Een gemiste kans met desastreuze gevolgen!
Wat een GEWELDIGE blunder 🙂
Bedankt dat je het zo mooi hebt gebracht in je blogpost. Leerzaam voor iedereen.
Het meest geweldige vind ik nog wel de slimme reactie van ontvangers om allen te beantwoorden met informatie over hoe tevreden ze zijn met hun eigen serviceprovider, inclusief de vermelding van hun url.
Het is af en toe schrikbarend wat we zien aan direct-mailing (de digitale versie in dit geval). Laten we hopen dat de nieuwe wetgeving (1 juli 2009) daar een positieve veretering in gaat leveren.
mvg
Han Tuttel